Fűtési rendszer referencia

2012-ben, Algyőn, egy újonnan épülő földszintes családi ház fűtési rendszerének tervezését és kivitelezését végeztük. Mivel a ház az építészeti tervek alapján fokozottan energiatakerékos besorolású volt és a tulajdonos a lehető legkomfortosabb fűtési módot szerette volna alkalmazni, ezért a gázfűtés mellett döntött. A későbbi hűtési rendszer kiépíthetősége és a leginkább homogén hőmérsékleti eloszlást megcélozva a padlófűtés kiegészítésre került egy független mennyezetfűtési rendszerrel, amelynek osztó-gyűjtő rendszere és a főkörök csövezése a födém fölött, a polisztirol szigetelés alatt került elhelyezésre.

A kondenzációs kazán (burkolat nélkül), a tágulási tartályok (kék és piros) és a későbbi napkollektoros rásegítést is lehetővé tévő 300 literes puffertartály.

A független mennyezeti rendszer nyáron egy hőcserélőn keresztül hűthető akár fúrt kutas, akár folyadékhűtős vagy egyéb forrásról. A szabályozás kialakításakor ilyenkor figyelni kell arra, hogy a mennyezeti hőmérséklet nem hűlhet az aktuális párapont alá, mert akkor páralecsapódás történik a hűtési felületen.

Mennyezeti rendszer hőcserélője

 A mennyezetfűtési rendszer 10mm-es hőátadó csövezéssel és rögzítő sínes megoldással készült. Utóbbi dübeles megoldással került rögzítésre a beton béléstestekhez. A mennyezetre rögzítendő lámpatestek esetén érdemes egy kb. 30cm-es sugárban elkerülni az elektromos kiállás környékét. Hasonló módon érdemes a várhatóan plafonig érő beépített bútorok és függönykarnisok helyét is szabadon hagyni. Az elrendezésekről vakolás előtt érdemes felvételt készíteni, ha nem áll rendelkezésre csövezési terv, vagy az valamilyen okból módosításra került.

Mennyezetfűtés csövezése a gépi vakolás előtt

A mennyezeti rendszer osztó-gyűjtője ebben az esetben a padlásra került. Ez egyrészt helytakarékos megoldás, másrészt viszont ügyelni kell a rendszer szigetelésére, ha az már a hőszigetelt belső légtéren kívül kerül (hideg padlás).

Mennyezeti rendszer osztó-gyűjtője (szerelés közben)

A 10mm-es csövek áramlási veszteségei az átmérőből adódóan magasak, ezért szinte mindig szükség van gerincvezeték kiépítésére. Ehhez az egyes alkörök a Tichelmann-rendszer szerint kapcsolódnak, hogy az azonos szállítási teljesítmények megmaradjanak az egyes alkörök között.

Mennyezeti faláttörés a padláson

A fűtési rendszer kialakítása során a tulajdonos külön szerette volna szabályozni az egyes lakóterületek hőmérsékletét (nappali, háló, gyerekszoba), ezért mind a padló-, mind a mennyezetfűtési köröket motoros szabályzókkal láttuk el.